Microsoftove novičke

Matej Huš

7. nov 2008 ob 14:27:45

Microsoft je, nekoli nerad sicer, namignil, da lahko Windows 7 pričakujemo že naslednje leto. Uradno stališče podjetja je izdaja novega operacijskega sistema v treh letih od izdaje prejšnjega (Vista je izšla januarja 2007), natančneje pa se nočejo zavezati, da jih javnost ne bi pribijala na križ zaradi še enega zamujenega roka. Neuradno namigujejo, da bo Windows 7 izšel naslednje leto v takem času, da bodo za decembrsko nakupovalno sezono 2009 v trgovinah že novi računalniki s prednaloženo Sedmico. Pred tem pa bo na začetku leta izšla vsaj ena beta in ne več kot en kandidat za izid (release cadidate).

O nesrečnem Yahooju smo v zadnjih dneh pisali večkrat, njegova zgodba pa gre samo na slabše. Po neuspeli prodaji Microsoftu in propadlem poslom z Googlom je v sredo Yahoojev šef Jerry Yang spet poudaril, da pa bi bilo za Microsoft vendarle najboljše kupiti Yahoo. Steva Ballmerja takšno prosjačenje ne gane: "Pripravili smo ponudbo, pripravili smo še eno ponudbo, a so nam jasno pokazali, da se ne želijo prodati. Zavrnili so nas po ceni 33 dolarjev za delnico ... gremo dalje". Yahoo je medtem na borzi vreden slabih 14 dolarjev.

Na konferenci v Sydneyju je Ballmer udeležencem v glodanje vrgel še eno kost. Na vprašanje, zakaj se še vedno ukvarjajo z razvojem Internet Explorerja, ko pa odprtokodna konkurenca strani odpira hitreje in pravilneje (na testu Acid3 doseže daleč najslabši rezultat), je odvrnil, da je open source zanimiv. Dodal je še, da se bi lahko zgledovali po Applovem Webkitu, a da bodo še vedno nadaljevali z dodatki za Internet Explorer 8.