Prisluškovanje tipkovnicam na daljavo

Urban Škudnik

27. okt 2008 ob 22:08:24

Da elektronske naprave oddajajo elekromagnetno valovanje, vsakič ko so prižgane, je jasno verjetno vsakomur z vsaj približnim znanjem srednješolske fizike, vendar pa verjetno srednješolska fizika ne zadošča za izvajanje napadov, ki so jih opisali švicarski znanstveniki in ki jih bomo kratko opisali spodaj.

Slednjim je tako uspelo iz elektromagnetnega valovanja običajnih tipkovnic, ki so bile priključene ali na PS/2 ali na USB-vodilo ter tudi tipkovnic, ki jih imajo vgrajene prenosniki, razbrati podatke tudi na razdalji do 20 metrov od računalnika in čez zidove. Tekom svoje raziskave jim je uspelo razviti kar štiri načine napadov in med enajstimi tipkovnicami (kupljene med leti 2001 in 2008), na katerih so testirali svoje napade, niso našli niti ene, ki bi bila odporna na vse napade.

Razen tega da so morali znanstveniki za uspešno razbitje zaščite poslušati celoten elektromagnetni spekter in ne samo določene frekvence, podrobnosti napada zaenkrat še niso znane saj je njihovo delo trenutno med t.i. peer review procesom za konferenco na kateri bodo razkrite nadaljnje podrobnosti, so pa raziskovalci objavili dva video posnetka s svojim napadom - prvi prikazuje napad s preprosto žico in možnostjo zaznave en meter, drugi z nekoliko bolj resno anteno pa napad na računalnik v sosednji sobi.

Ker je bila uporabljena relativno primitivna oprema, bi se lahko doseg takšnega prisluškovanja verjetno še dodatno povečal.