podeljene IG nobelove nagrade za leto 2008

Gorazd Žibret

6. okt 2008 ob 16:29:43

Revija Improbable Research je v nedeljo, 2. oktobra, podelila nove IG Nobelove nagrade za leto 2008. Te nagrade podeljuje prej omenjena revija v sodelovanju z Univerzo v Harvardu za raziskave, kjer se "najprej nasmejiš in šele kasneje razmišljaš" in nimajo prav nobene veze s pravimi Nobelovimi nagradami (razen podobnega imena).
Letošnji srečni dobitniki so:

PREHRANA - Massimiliano Zampini (Italija) in Charles Spence (Velika Britanija) za njuno uspešno elektronsko modifikacijo zvoka pri hrustljanju starega čipsa, da se čuje, kot da grizljaš svežega.

MIR - Švicarska zvezna komisija za etiko in državljani Švice za sprejem zakonskih podlag, ki podeljujejo tudi rastlinam dostojanstvo.

ARHEOLOGIJA - Astolfo G. Mello Araujo in José Carlos Marcelino (oba Brazilija) za njuno raziskavo, kako lahko živi pasavci s kopanjem rovov spremenijo zgodovinsko interpretacijo arheoloških nahajališč.

BIOLOGIJA - Marie-Christine Cadiergues, Christel Joubert in Michel Franc (Francija) za odkritje, da pasje bolhe skačejo višje kot mačje.

MEDICINA - Dan Ariely, Rebecca L. Waber in Baba Shiv (vsi ZDA) ter Ziv Carmon (Singapur) za odkritje, da so draga ponarejena (placebo) zdravila učinkovitejša od njihovih cenenih različkov.

KOGNITIVNE ZNANOSTI - Toshiyuki Nakagaki, Hiroyasu Yamada, Ryo Kobayashi, Atsushi Tero, Akio Ishiguro (vsi Japonska) ter Ágotá Tóth (Madžarska) za dokaz, da lahko sluzasta plesen najde pot iz labirinta.

EKONOMIJA - Geoffrey Miller, Joshua Tybur in Brent Jordan (ZDA) za raziskavo, kako vpliva ovulacijski stadij profesionalnih erotičnih barskih plesalk na višino prejete napitnine.

FIZIKA - Dorian Raymer in Douglas Smith (ZDA) za neizpodbiten matematični dokaz, da se kup vrvic, las in podobnih zadev sčasoma zavozlja.

KEMIJA - Sharee A. Umpierre, Joseph A. Hill in Deborah J. Anderson (ZDA) za odkritje, da Coca-cola, nanešena vaginalno namesto lubrikanta, deluje kot učinkovit spermicid ter Chuang-Ye Hong, C.C. Shieh, P. Wu in B.N. Chiang (Tajvan) za odkritje, da zgornja trditev sploh ne drži.

LITERATURA - David Sims (Velika Britanija) za vzorno napisan članek "Ti kreten - izkušnje pri dojemanju užaljenosti v podjetjih."

Seznam letošnjih in preteklih dobitnikov - tam najdete tudi povezave na originalne članke v znanstvenih revijah.