Na spletu objavljena navodila za preprosto ponarejanje biometričnih potnih listov

Matej Kovačič

1. okt 2008 ob 19:57:19

Pred časom so se politiki po vsem svetu odločili uvesti biometrične RFID potne liste. Razlog je bila seveda povečana varnost, nove potne liste pa naj bi bilo tudi nemogoče ponarediti. Nekateri varnostni strokovnjaki so sicer opozarjali, da tako zlahka pač ne bo šlo, vendar so bili njihovi pomisleki brž zavrnjeni. Nove tehnologije vendar prinašajo le izboljšave in napredek!

Da zadeve nikakor niso rožnate se je izkazalo že kmalu, ko so različni raziskovalci pričeli odkrivati napake v implementaciji in celo sami zasnovi biometričnih potnih listov. Dokončen žebelj v krsto biometričnih potnih listov pa je očitno zabila skupina The Hacker's Choice, ki je na spletu objavila navodila kako si lahko vsakdo sam preprosto ponaredi čip v biometričnem potnem listu. Spreminjati je mogoče ime, priimek, nacionalnost in ostale podatke ter si naložiti poljubno sliko.

Postopek je preprost. Najprej je na prazno pametno kartico potrebno naložiti ustrezno programsko kodo (ki služi kot emulator), nato pa s pomočjo prirejene različice orodja RFIDI0t prebrati vsebino čipa na biometričnem potnem lisu ter spremenjeno vsebino naložiti na pametno kartico.

Kot je razvidno iz video prikaza objavljenega na THC spletni strani bi bilo mogoče s prirejenim potnim listom brez težav prečkati mejo, saj programska oprema mejnih organov pri branju ponarejenega biometričnega potnega lista ne zazna nikakršne napake.

In kot je razvidno iz videoprikaza je Elvis Presley še vedno živ. In ne samo to - ima tudi nov (biometrični) potni list!