Varnost v Visti: igra končana?

Matej Kovačič

8. avg 2008 ob 16:47:22

Raziskovalca Mark Dowd iz IBM-a in Alexander Sotirov in podjetja VMware sta na letošnji konferenci BlackHat v Washingtonu predstavila predavanje z naslovom How To Impress Girls With Browser Memory Protection Bypasses.

V predavanju sta predstavila povsem nov način onesposobljenja vseh mehanizmov za zaščito pomnilnika RAM, ki jih uporablja Vista. Pokazala sta kako je mogoče zaobiti Vistin Address Space Layout Randomization, Data Execution Prevention ter ostale mehanizme s katerimi se Vista skuša zaščititi pred zlonamerno kodo, ki se skuša naložiti preko spletnega brskalnika.

V predstavitvi sta tako pokazala kako je mogoče z različnimi jeziki (Java, ActiveX, .NET) preko okužene spletne strani naložiti kakršnokoli vsebino na katerokoli lokacijo v pomnilniku RAM.

Po mnenju nekaterih uglednih varnostnih raziskovalcev, npr. Dina Dai Zovija, pa pri tem ne gre samo za še eno varnostno ranljivost, pač pa sta raziskovalca predstavila kako zaobiti temeljne varnostne mehanizme Viste, hkrati pa odkrila povsem novo vrsto napada, ki ga bo mogoče aplicirati tudi na druge sisteme.

Se igra končuje - ali šele začenja?