Prihajajo poceni SSD diski

kuglvinkl

17. jul 2008 ob 00:01:03

Letos imamo priložnost spremljati boj proizvajalcev na povsem novem trgu železnine: poceni lahki prenosniki. Nekaj produktov je že na trgu, glavne izdelke, ki bodo znižali ceno obstoječim in silili konkurenčna podjetja k novim in boljšim rešitvam za enako vsoto denarja, pa pričakujemo zgodaj v jeseni.

V teh dneh pa lahko občudujemo morda še večji boj. Gre za napovedi poceni SS diskov, ki jih naša skupnost že pozna.

Množico naprednih uporabnikov je na začetku meseca presenetil vsem dobro znani proizvajalec pomnilniških modulov, OCZ, ki je napovedal novo serijo SSD v velikostih 32 (145 evrov), 64 (228 evrov) in 128 ( 419 evrov) GB. Diski bodo uporabljali čipe MLC (cenejši bratranci od SLC) in bodo zmogli za to ceno impresivne prenose podatkov. Brati bodo zmogli 143 MB/s, pisati pa 93 MB/s, preko vodila SATA II.

OCZ se zbudil elektronskega giganta Samsung, ki bo nudil diske v enaki velikosti, z malo nižjimi prenosti, 90 MB/s branje in 70 MB/s pisanje. Cene še niso znane.

Danes pa je diske napovedal tudi Ridata, tudi v prej naštetih velikostih, ki bodo brali pri 128 MB/s in pisali pri 80 MB/s. Cene 32 GB modela bo podobna kot pri OCZ-ju, cena večjih pa bo nekoliko višja.

Zastavlja se logično vprašanje: ali lahko disk velikosti 32 ali 64 GB uporabim tudi v namiznem računalniku? Seveda, nanj lahko namestim operacijski sistem in aplikacije. Zaradi izredno nizkih dostopnih časov bo vaša namizna zver še hitrejša. Nekaj si o tem lahko preberete tudi v forumu.

Pogrešamo ostale velikane, kot so Seagate, WD in Hitachi!