The Pirate Bay želi zašifrirati celoten internet

poweroff

11. jul 2008 ob 15:12:38

Očitno zakon, ki so ga pred kratkim sprejeli na Švedskem in po katerem bo švedska tajna služba lahko brez sodnih odredb prestrezala ves čezmejni telekomunikacijski promet ter protipiratska represija v obliki idej po uveljavitvi "three strikes" načela, prinašata tudi kakšno pozitivno posledico.

Pri The pirate Bay so se namreč odločili začeti s projektom, ki sliši na ime Transparent end-to-end encryption for the Internets (IPETEE). Na kratko povedano: gre za projekt, s katerim naj bi šifrirali vse omrežne povezave med računalniki.

Aplikacija, ki jo po besedah soustanovitelja The Pirate Baya Fredrika Neija nameravajo razviti do januarja 2009, bo omogočala vzpostavljanje šifriranih povezav na omrežnem nivoju.

IPETEE bo pred vzpostavitvijo omrežne povezave tako najprej preveril ali ciljni računalnik podpira šifrirni protokol, nato pa se bodo izmenjali javni ključi in se vzpostavila šifrirana povezava. V nasprotnem primeru bo povezava potekala v navadnem, torej nešifriranem načinu. Na ta način bo mogoče uporabljati šifriranje tudi v primeru, ko uporabniške aplikacije šifriranja same po sebi ne bodo podpirale, sistem pa naj bi tako omogočil samodejni šifriran prenos datotek preko P2P omrežij.

Razvijalci se trenutno ukvarjajo še s problemom analize vzorcev prometa (traffic pattern analysis - P2P aktivnost je namreč mogoče zaznati tudi glede na način povezovanja in izmenjave podatkov med računalniki, brez pregleda vsebine), upajo pa, da bodo razvili standardizirano rešitev za uporabo omrežnega šifriranja na internetu.

Če se bodo velikopotezni načrti uresničili, bomo še videli, vsekakor pa bodo uporabo te tehnologije pri The Pirate Bayu gotovo brez težav spromovirali.