Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Urban Škudnik

1. jul 2008 ob 12:00:50

Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je Microsoft objavil tudi kateri protokoli so pokriti s katerim izmed Microsoft-ovih patentov, hkrati pa ponuja tudi licence, s katerimi lahko razvijalci dostopajo do teh protokolov. Z izjemo razvijalcev, ki razvijajo odprtokodne programe - slednji ne rabijo nikakršnih patentnih licenc za implementacijo protokolov, ne glede na to ali so njihovi programi komercialni ali nekomercialni.

Propaganda, prisila po številnih kaznih ali resnična želja po boljšem sodelovanju z odprtokodno skupnostjo? Avtor upa na zadnje.