Prihaja opensource telefon

Jernej Virag

26. jun 2008 ob 12:44:52

Openmoko je začel pošiljati svoj na Linuxu zasnovan telefon petim distributerjem iz Nemčije, Francije in Indije. Projekt je sicer doživel opazno zamudo, saj je bilo nemalo (predvsem strojnih) težav z delovanjem naprave.

Nova napravica sliši na ime Neo Freerunner in se ponaša s Samsungovim 500MHz procesorjem, zasnovanem na ARM9 arhitekturi, 128 MB glavnega pomnilnika in 256 MB flash EEPROMa za shranjevanje aplikacij in operacijskega sistema. Med bolj impresivne lastnosti spada 4.3" velik zaslon z ločljivostjo 640x480, SMediin 3D pospeševalnik, dva merilnika pospeška, AGPS sprejemnik in še precej malenkosti v stilu standardnega mini-USB priključka. Največji adut bi pa naj bila popolnoma odprta zasnova tako strojne kot programske opreme in dejstvo, da ne bo zaklenjena na nobeno omrežje.

Na žalost pa napravica še ni slišala za omrežja tretje generacije, tako da podpore za UMTS ni. Predvidena cena je 400 ameriških dolarjev, Neo Freerunner pa bo v prodaji na določenih mestih v Evropi in Indiji, prav tako pa se ga bo dalo kupiti še neposredno preko interneta.

Več informacij je v izvorni novici na LinuxDevices.