Prestrezanje vsebine VOIP pogovorov z analizo prometa

Matej Kovačič

20. jun 2008 ob 11:32:51

Skupina raziskovalcev iz ameriške John Hopkins University je pokazala, da je mogoče z merjenjem dolžine paketkov VOIP komunikacije, ki uporablja variabilno kompresijo (ang. variable bitrate compression) brez dekodiranja ugotoviti vsebino zvočne komunikacije pri internetno-telefonski povezavi.

Do tega pride zato, ker je vzorčna hitrost (ang. sampling rate) visoka za kompleksne zvoke in nizka za preproste soglasnike.

Raziskovalci sicer niso uspeli dekodirati celotnega pogovora, so pa ugotovili, da lahko zvočne posnetke preiščejo za določenimi pojmi in to celo če je VOIP pogovor šifriran.

V raziskavi so uspeli pravilno identificirati okrog 50% besed v pogovoru, pri čemer je odstotek prepoznanih besed za bolj zapletene besede bistveno višji - okrog 90%. Raziskovalci so tudi ugotovili, da je tako težje razvozlati vsebino neformalnega razgovora, ker je le-ta precej bolj naključen, pogovor v katerem sogovorniki uporabljajo več zapletenih besed pa je bolj ranljiv.

Raziskovalci Charles V. Wright, Lucas Ballard, Scott E. Coull, Fabian Monrose in Gerald M. Masson so na to temo pripravili tudi članek z naslovom Spot me if you can: Uncovering spoken phrases in encrypted VoIP conversations.