Dell goljufal svoje stranke

root987

30. maj 2008 ob 00:03:56

Sodišče zvezne države New York je v torek spoznalo Dell za krivega goljufije, lažnega oglaševanja, sumljivih poslovnih potez in neprimerne izterjave dolgov. Dell je svojim strankam zavračal ali močno oteževal tehnično pomoč kljub temu, da so bile do tega upravičene v okviru garancije ali so takšno pomoč kupile. Pogosto je to pomenilo, da so morale stranke izredno dolgo časa čakati na telefonu, njihove povezave pa so bile pogosto preusmerjene ali prekinjene med čakanjem.

Dell tudi ni uspel zagotoviti svojim strankam t.i. "popravila na domu", saj so kljub nakupu takšne storitve morali čakati tudi do dva meseca, preden je tehnik dejansko prišel k njim. Stranke, ki so kupile storitev "pomoč naslednji dan", so bile deležne vse prej kot te - včasih so morali čakati celo leto, preden so dejansko bile deležne kupljene pomoči. Pogosto so tudi pozabili na stranke, katerih garancija se je bližala h koncu, dokler ni njihova garancija dejansko pretekla. Potem so njihove zahtevke preprosto zavrnili.

Dell in njihova podružnica Dell Financial Services sta bila spoznana tudi zavajajočega oglaševanja - oglaševali so namreč brezobrestna posojila, upravičenost do le-teh pa so zavrnili skoraj vsem strankam. Pogosto so tudi prodali strankam izdelke brez da bi jih obvestili, da se kvalificirajo za posebne finančne pogoje in so jim nato zaračunaval tudi do 30 odstotne obresti.

Koliko bo moral Dell plačati za svoje napake še ni znano, saj bo imelo sodišče sedaj še razpravo na kateri se bo ugotavljalo koliko je Dell zaslužil s takšnimi goljufijami, na podlagi tega zneska pa se bo določil tudi znesek, ki ga bo Dell moral plačati zvezni državi New York.

Pritožba vseh vpletenih seveda sledi ...