Računalniki s sposobnostjo samoregeneracije

root987

27. apr 2008 ob 20:26:29

Računalniški sistemi, ki se uporabljajo na odročnih mestih ali v vesolju se nemalokrat srečajo s preprostimi problemi, ki pa se izkažejo za ne tako preproste ko jih je treba reševati iz kontrolne sobe in inženirji nimajo dostopa do pokvarjene opreme, najpreprostejši problemi pa posledično lahko prerastejo v usodne napake in imajo tragične posledice za uspeh odprave.

Prav tega problema pa so se lotili na Univerzi v Arizoni s pomočjo FPGA. FPGA oziroma Field-programmable gate array se namreč lahko s pomočjo prisotne strojne in programske opreme spreminja na nivoju čipov in če nastane problem na strojnem nivoju simulira strojno opremo s programsko opremo ali pa spremeni zasnovo vezja tako da obide problematični del strojnega nivoja.

Delo na teh sistemih so začeli že leta 2006 in so v tem času od NASE dobili 85 tisoč dolarjev za razvoj in sodelovanje z Jet Propulsion Laboratory, trenutno pa testirajo svoje koncepte s petimi strojnimi enotami, ki bi naj izvajale ločena opravila. Ko simulirajo napake se tako naprej poskusijo reprogramirati vezja v sami enoti, nato poskusijo napako odpraviti z uporabo nadomestnih vezij, če pa niti to ne zadošča pa skupinska inteligenca dodeli funkcijo kateri izmed preostalih enot - vse to seveda brez človeških posegov in popolnoma avtomatsko. Tako si lahko v primeru napake na dveh enotah preostale tri enakomerno razdelijo delo in kot celota še vedno opravljajo delo.

V prihodnosti upajo da bodo sposobna vezja ne samo popravljati sama sebe in napovedovati napake, pač pa se popraviti preden do same napake dejansko pride. Vse to pa bo seveda pomenilo da bodo lahko računalniška vezja operirala samostojno še dlje in še bolj stabilno brez potrebe po človeški interakciji.