Evolucija - Velociraptor

Jackal

22. apr 2008 ob 18:36:13

Skoraj šestnajst mesecev je že minilo, odkar je podjetje Western Digital predstavilo njihovega zadnjega Raptorja - trdi disk na vodilu SATA, kapacitete 150GB, v katerem so se plošče za razliko od običajnih diskov, vrtele s hitrostjo kar 10.000 vrtljajev na minuto. V tem času so ostali proizvajalci trdih diskov naredili precej napredka v sami hitrosti, predvsem pa v kapaciteti, s katero se Raptor ni mogel ravno pohvaliti.

21. aprila je zato Western Digital predstavil svoj nov trdi disk z zvenečim imenom Velociraptor. Hitrost vrtenja plošč ostaja pri 10.000 vrtljajih na minuto, so pa zato povečali kapaciteto na 300GB, hkrati pa fizično pomanjšali disk iz standardnega 3,5 palca na 2,5 palca. Kot kaže želi z manjšo velikostjo Western Digital odgrizniti kos potice Seagatovemu Savviu v razredu strežniških rezin.

Za običajne uporabnike pa bodo za lažjo montažo v običajne 3,5 palčne reže priložili okvir z imenom IcePAK, ki po izgledu spominja na hladilna rebra. Vendar pa so z zmanjšanjem diska tudi precej zmanjšali porabo električne energije in IcePAK služi le lažji montaži, ni pa nujen za hlajenje diska.

Če gre verjeti prvim testom prototipa na StorageReview, se Western Digitalu s tem diskom ponovno obeta hitrostna krona v razredu diskov z vmesnikom S-ATA.

Za širne množice naj bi bil disk na voljo sredi meseca maja.