Pri Mozilli zgroženi nad Appleovim korakom

Gekobla

22. mar 2008 ob 20:55:16

Mozillin šef John Lilly se je na svojem blogu obregnil ob Apple zaradi distribuiranja njihovega brskalnika Safari v Appleovem programu za posodobitve v Windowsih. Omenjene posodobitve uporablja namreč nekaj milijonov uporabnikov iTunesov, Lilly pa korak označuje za neetičen, saj naj bi uporabnike preslepil, da na svoj računalnik prenesejo poleg posodobitev za iTunes tudi nov brskalnik Safari 3.1, ne da bi se tega zavedali. Kvadratki, ki uporabnika sprašujejo, kaj bo posodobil in prenesel (iTunes, Quicktime, Safari), so odkljukani že vnaprej, kar je po njegovem mnenju sporno in lahko ogrozi varnost na svetovnem spletu.

Na blogu je zapisal:

To, kar zdaj počne Apple s svojim vmesnikom za posodobitve, je narobe. Spodkopava zaupanje med velikimi podjetji in njihovimi uporabniki in to ni dobro. Uporabili so svoj vmesnik za posodobitev iTunesov, da so z njim nameščali brskalnik Safari.
Na zapis se je odzvala predvsem svetovna blogosfera, kjer so se pojavila deljena mnenja. Nekateri menijo, da je Apple pri iTunesih počel nekaj podobnega že z Quicktimeom, spet drugi so povsem iz sebe, tretji pa uporabnike svetovnega spleta opozarjajo, naj premislijo, preden karkoli nameščajo na svoj računalnik.

Apple se je odzval s kratkim marketinškim sporočilom za javnost, v katerem pravijo, da z uporabo posodobitev njihovih programov zagotavljajo enostaven in priročen način, s katerim lahko Mac in Windows uporabniki dostopajo do zadnje različice Safarija.