V ZDA kršijo tudi zasebnost predsedniških kandidatov?

Matej Kovačič

21. mar 2008 ob 13:05:09

Kot poroča BBC je ameriška administracija danes sporočila, da je odpustila dva uslužbenca, ki sta nezakonito dostopala do podatkov iz potnega lista ameriškega predsedniškega kandidata Baracka Obame, proti tretjemu pa so sprožili disciplinski postopek. Do zlorabe osebnih podatkov je prišlo 9. januarja, 21. februarja in 14. marca.

Uslužbenci so do podatkov po mnenju predstavnika državne administracije dostopili zaradi "nepreudarne radovednosti", predstavniki predsedniškega kandidata Obame pa so mnenja, da so storilci morda imeli politične namene. Zato zahtevajo celovito preiskavo ter odgovore na vprašanja kdo je vpogledal v osebne podatke Obame, s kakšnim namenom ter zakaj je trajalo toliko časa, da so podatki o incidentu prišli v javnost.

Poleg vprašanja kršitve informacijske zasebnosti se v tem primeru postavlja tudi vprašanje kako je mogoče, da lahko začasni državni uslužbenci dostopajo do osebnih podatkov osebe, ki jo varuje tajna služba. Predstavnik Baracka Obame ob tem dodaja da gre v tem primeru za "nezaslišan poseg v zasebnost in varnost, kar velja celo za administracijo, ki je v zadnjih osmih letih do obojega pokazala malo spoštovanja.".

Vsekakor pa to ni osamljen primer, saj se je podobno leta 1992 zgodilo tedanjemu predsedniškemu kandidatu Billu Clintonu. V tem primeru so državni uslužbenci skušali preveriti politične govorice, da naj bi se Clinton v 1960-tih letih skušal odreči ameriškemu državljanstvu ter se s tem izogniti vpoklicu v vietnamsko vojno. Kasnejša uradna ugotovitev triletne preiskave je bila da ni šlo za kršitev zakonodaje, pač pa za slabo presojo državnih uradnikov.

Qui custodiet ipsos custodes? State department.