Mujahideen Secrets

Matej Kovačič

8. feb 2008 ob 17:58:21

Kot poroča Schneier (in še precej drugih spletnih strani), se je na internetu pojavil nov program za šifriranje, poimenovan Mujahideen Secrets. Program naj bi bil napisan - če verjamemo poročilom - kot pomoč članom teroristične mreže Al Kajda pri medsebojnem komuniciranju preko interneta.

V kolikor program ni navadna zafrkancija ali morda celo trojanski konj razvit s strani kakšne tajne službe z namenom "nadzorovanja" domnevnih "teroristov" je očitno, da gre za medijsko povsem prenapihnjeno zgodbo. Nekatera medijska poročila namreč pravijo, da je program v drugi različici izredno izboljšan, saj namesto 256-bitnega AES šifriranja sedaj uporablja kar 2048-bitno šifriranje. Trditev je gotovo medijsko zelo privlačna, v resnici pa gre za popolno neumnost.

Poleg tega tudi ni jasno zakaj bi domnevni teroristi za šifriranje uporabljali ta program, saj je na tržišču že kopica veliko boljših, v namizno okolje bolj integriranih in lažje dostopnih šifrirnih programov, tako komercialnih, kot tudi odprtokodnih.

Morda pa bi ta program "teroristi" uporabljali zaradi - imena?