Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

jype

26. jan 2008 ob 21:23:43

Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500 do 3500 €.

Predstavnik teroristične organizacije Al-kaida se je že pritožil nad delovanjem sil iz ozadja, ki da nelegalno prestrezajo njihove komunikacije, na kar se je nemška policija odzvala z jasnim sporočilom javnosti, da državljani, ki ne skrivajo ničesar, nimajo razloga za strah.