Večina AM2 plošč ne podpira Phenom procesorjev

PrimozR

31. dec 2007 ob 00:06:26

Čeprav so vsi AM2 ter AM2+ procesorji teoretično kompatibilni z vsemi AM2 ter AM2+ ploščami, je resnica malo drugačna. Večina AM2 plošč namreč ne podpira K10 procesorjev. Na testu, ki so ga izvedli pri Tom's Hardware, sta s Phenom procesorji od desetih delovali le dve plošči, obe Asusovi. Prva, plošča višjega ranga iz RoG družine, Crosshair, je osnovana okrog nForce 590 SLI, druga, cenovno bolj ugodna in primerna za HTPCje, M2A-VM HDMI, pa okrog AMDjevega 690G nabora. Ostale, s Phenom procesorji nekompatibilne, so bile osnovane okrog nForce 590 oz. 570 SLI, našle pa so se še po ena plošča z VIA K8M890, ULi/Nvidia M1697 ter Radeon Xpress 3200 veznim čipovjem.

Ker je za kompatibilnost potreben samo BIOS popravek, je ena od možnih razlag premajhen BIOS čip, da bi lahko proizvajalci hkrati vključili K8 in K10 inštrukcije. Obstajajo namreč 4 in 8 Mbit čipi, Asus pa torej v primeru te razlage uporablja 8 Mbit čipe. Poleg zgoraj omenjenih je Asus obljubil podporo na še nekaterih drugih matičnih ploščah, npr. M2N32, ki je, podobno kot Crosshair, osnovana okrog nForce 590 SLi čipovja.
Druga možnost je, da so ostali proizvajalci enostavno pozabili na stare modele, večina plošč namreč novega BIOSa ni dobila že vsaj pol leta. S tem bi lažje prodajali nove plošče, osnovane okrog AMDjevega 790 FX oz. prihajajočega nVidiinega 780a SLI čipovja.

Obljubljena lahka nadgradnja je bolj ali manj splavala po vodi. Verjetno pa bo zaradi potrebe po nakupu nove matične plošče več kupcev raje presedlalo na hitrejši in pri nas cenejši Intel sistem. AMDju res vedno bolj teče voda v grlo, upajmo le, da bodo Phenomi z B3 steppingom dosegali višje frekvence, v dobro AMDja in nas, potrošnikov.