AMD Hybrid Crossfire

kuglvinkl

16. dec 2007 ob 22:52:53

SLi in Crossfire sisteme večna naših bralcev pozna, kljub temu, da je število lastnikov teh sistemov med našimi uporabniki izredno majhno. Torej, vélika dva proizvajalca grafičnih procesorjev sta se domislila, kako povečati prodajo grafičnih kartic: za svoji sistem kupite dve! Zgodovino poznamo. Iz neobetavnih začetnih rezultatov (težave z gonilniki), smo končno prišli do trenutka, ko je nakup dveh grafičnih kartic, ki skupaj izrisujeta sliko na monitor, v nekaterih primerih smiseln. Če imate vsaj 24 palčni monitor in zahtevo, da igra dela tekoče, z vključenimi vsemi vizualnimi bonbončki, je to edina rešitev.

Oba proizvajala pa seveda razmišljata tudi naprej. Kako uporabiti, za sodobne (zahtevne) igre povsem podhranjen, na matično ploščo (v severni most) pricinjen grafični procesor? Dodajte mu poceni grafično kartico.

Po spletu že krožijo predogledi AMD-jeve nove Hybrid Crosfire tehnologije. Gre za to, da moči združita integriran grafični procesor in grafična kartica. Rezultati? Na PC perspective so ugotovili, da kombinacija RS780 (= cca. 4x hitrejši kot 690G, z drugimi besedami je to Radeon 2400 Pro – RV610) in prihajajočega HD 3400, v CoD4 zmore okrog 55 FPS, namesto 35 FPS s samo RV610. UT3: 27 FPS vs. 45 FPS.

Za večino zahtevnih uporabnikov to ni nek poseben dosežek. Zanje bo verjetno bolj zanimiva naslednja možnost: med delom z aplikacijami, ki niso igre, se bo lahko močna in požrešna kartica povsem izklopila, saj bo za prikaz na monitorju skrbela integrirana grafična kartica.

Kakšne bodo prve omejitve nove tehnologije (predvsem ne bo tega, kar je navedeno v prejšnjem odstavku) in kakšne so podrobne specifikacije, si preberite tukaj in tukaj.