Kaj nam lahko še ponudi AMD?

sid911

20. nov 2007 ob 00:03:08

Včeraj so luč sveta zagledali prvi AMD-jevi štirijedrniki za namizne računalnike, ki v tem tretnutku ne izpolnjujejo pričakovanj in zaostajajo za Intelovimi procesorji. AMD se je znašel v nezavidljivi situaciji, saj že veliko časa ni zmožen konkurirati Intelu na področju zmogljivosti procesorjev, prav tako se nVidiine grafične kartice v večini primerov izkažejo za zmogljivejše od AMD-jevih Radeonov. Edino orožje ki AMD-ju ostane v vojni s konkurenti je cena izdelkov. Toda življenje se niti po ne tako uspešni predstavitvi novih procesorjev teče dalje, zato velja spoznati s čim nas lahko AMD preseneti (pozitivno ali negativno) v prihodnje.

V začetku prihodnjega leta se bosta danes predstavljenima procesorjema Phenom s frekvenco 2,2 oziroma 2,3 pridružili različici s frekvenco 2,4 oziroma 2,6 GHz. Poleg novih Phenomov bo v prvem četrtletju prihodnjega leta luč sveta zagledala tudi grafična kartica Radeon HD 3870 X2 z dvema RD670 jedroma na eni tiskanini. Frekvenca jeder bo enaka le-tej pri Radeonu HD 3870, torej 775 MHz, medtem ko bo frekvenca pomnilnika znašala 900 MHz. V segmentu cenejših grafičnih kartic bodo luč sveta zagledale grafične kartice temelječe na jedrih RV620 in RV635.

Tekom prihodnjega leta bodo luč sveta zagledali tudi procesorji proizvedeni v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, ki bodo namenjeni za podnožje AM2+. Leta 2009 bo sedanjima podnožjema AM2 in AM2+ pridružil AM3 s podporo DDR3 pomnilniku. Zaradi integriranega pomnilniškega krmilnika, ki bo podpiral tako DDR2 kot DDR3 pomnilnik bodo prihajajoči procesorji ob nadgradnji BIOS-a komatibilni tudi s starejšimi "AM" podnožji. Naslednika Spider platforme bosta Cartwheel in Copperhead. Prvi s 45-nanometrskim procesorjem, DDR2 pomnilnikom, RS700 veznim naborom ter novo, R7xx grafično kartico. Srce Copperhead-a naj bi predstavljal procesor Fusion z integriranim GPU-jem.

Več o tem si preberite na Hartware.net