Izšel Ubuntu 7.10

Matej Kovačič

22. okt 2007 ob 09:32:11

Osemnajstega oktobra je luč sveta ugledala nova izdaja Ubuntu Linuxa, Ubuntu 7.10, poimenovan tudi Gutsy Gibbon. Hkrati z njim sta izšla tudi Kubuntu in Edubuntu.

Novi izid prinaša številne novosti, med drugim izboljšano podporo strojni opremi, za kar skrbi tudi tim. Restricted Drivers Manager, ki zna za nekatere kose strojne opreme uporabiti Windows gonilnike. Izboljšana je tudi podpora za tiskalnike, saj nameščanje gonilnikov za številne USB tiskalnike ni več potrebno, pač pa je dovolj, da tiskalnik le priključimo na računalnik in prižgemo, Ubuntu pa poskrbi za vse ostalo.

Uporabniki prenosnikov bodo gotovo veseli tudi izboljšane podpore za zunanje video naprave (projektorje), uporabniki dual boot sistemov pa podpore pisanju na NTFS razdelke. Ker je Ubuntu namenjen predvsem končnim namiznim uporabnikom, ima različica 7.10 vključeno tudi podporo za 3D namizje (sistem jo vljuči samodejno, če strojna oprema to omogoča), prikrajšani pa ne bomo niti Eduroam uporabniki, saj novi Network Manager omogoča enostavno povezavo v Eduroam omrežje (celo brez potrebe po nameščanju Eduroam certifikatov in brez potrebe po nameščanju dodatne programske opreme, z čimer nastavljanje Eduroam omrežja v Ubuntuju postane bistveno bolj enostavna kot v okolju Windows).

V skladiščih programskih paketov je na voljo ogromno programja, po novem tudi nekateri priljubljeni dodatki za brskalnik Firefox, sistem pa je že v osnovi opremljen s programjem za udobno delo z internetom, grafiko, pisarniškimi opravili, itd. Na voljo je tudi dodatek namizno iskanje, ki omogoča hitro iskanje med dokumenti in pošto.

Številne izboljšave so na voljo tudi na varnostnem področju, napredni uporabniki bodo gotovo veseli varnostnega modula AppArmor, polna podpora šifriranim diskom pa je na voljo v alternativnem namestitvenem programu.

Uporabniki starejše različice lahko svoj sistem nadgradijo s preprostim klikom v Update Managerju, za ostale pa je Ubuntu na voljo za prenos oziroma lahko naročijo popolnoma brezplačne CD-je (kriti so tudi stroški poštnine). Kot je pri Ubuntuju že v navadi, je namestitveni CD tudi tim. live CD, ki ga lahko mirno zaženemo na računalniku in preiskušamo sistem, brez strahu, da bi kaj uničili, saj brez izrecne uporabnikove privolitve Ubuntu live CD nič ne zapisuje na uporabnikov računalnik.

Kaj sploh še ostane "velikim"?