Novi Zune-i na obzorju

Mavrik

3. okt 2007 ob 13:10:00

Pri Engadgetu poročajo, da je Microsoft uradno objavil novince o svoji Zune seriji prenosnih predvajalnikov glasbe. Prišli bodo v treh okusih: 80 GB, 8GB ter 4GB.
Model z 80 GB kapacitete bo za razliko od originala imel rahlo večji zaslon (3.2" v primerjavi s 3"), bo približno tretjino manjši in imel štirismerni touchpad. Na cenovni nalepki bi naj pisalo 250$.
Večji novosti sta modela s flash pomnilnikom, ki se bosta ponašala s kapaciteto 4 GB ter 8 GB. Dobiti se ju bo dalo v roza, zeleni, črni in rdeči barvi. V primerjavi z gotovo najbolj očitnim tekmecem iPodom Nano sta približno enako velika in imata rahlo manjši zaslon. Cena bi naj bila 200$ za večji ter 150$ za manjši model.

Zuni bodo dobili še sposobnost predvajanja H.264 ter MPEG-4 videov, sposobnost sihroniziranja z Media Center PCji, (končno) sihroniziranje preko WiFi povezave, podporo za podcaste ter odstranjena je bila 3 dnevna omejitev predvajanja za deljene datoteke (vseeno pa se jih da predvajati samo trikrat). Programska oprema bi naj bila napisana popolnoma na novo in bi zgledala kot predelava Windows Media Playerja 10. Večina teh novosti bo tudi na voljo za stari Zune v obliki posodobitve.
Daleč največja novost pa bo dejstvo, da bo Zune Music Store prodajal glasbo popolnoma brez DRM omejitev in bi naj mel ob splavitvi že preko 1 milijon pesmi na razpolago.