Na internet ušla interna e-pošta podjetja Media Defender

Matej Kovačič

17. sep 2007 ob 18:12:55

Uporabniki P2P omrežij gotovo dobro poznate podjetje Media Defender, ki se ukvarja s preprečevanjem piratstva in sicer tako, da P2P omrežja "smeti" z neuporabnimi datotekami.

Četrtega julija letos so pri TorrenFreaku objavili novico, da je podjetje Media Defender postavilo spletno stran MiiVi.com za nalaganje in prenos video datotek, preko katere naj bi skušali loviti tim. "internetne pirate". Spletna stran je gostovala pri ponudniku dostopa do interneta, ki ga z Media Defenderjem ni bilo mogoče povezati, pri Media Defenderju pa so o strežniku MiiVi "sfrizirali" tudi zapis na Wikipediji.

Žal so bili pri svojem početju nekoliko neprevidni, saj so pozabili popraviti DNS vnos in pri TorrentFreaku so jih hitro razkrinkali. Pri Media Defenderju so se potem branili, da je šlo za interen projekt in da namen ni bil lovljenje internetnih piratov.

Zgodba pa s tem ni bila končana. Pred dvemi dnevi je namreč hekerska skupina Media Defender Defenders v internet izpustila okrog 700 Mb interne elektronske pošte podjetja Media Defender, ki dokazuje da so imeli prav pri TorrentFreaku. Dan kasneje je na internet spolzel še telefonski klic med predstavnikom podjetja in njihovim odvetnikom ter MySQL baza aktivnosti podjetja na Gnutella omrežju.

Ker gre tako pri kraji elektronske pošte, kot pri neupravičenem prisluškovanju telefonskemu pogovoru za resni kaznivi dejanji in vdor v zasebnost upamo, da bodo krivci čim prej odkriti in kaznovani. Enako velja tudi za vse, ki se še vedno ukvarjajo z nezakonitim piratstvom z čimer podjetjem in lokalnim ekonomijam povzročajo veliko gospodarsko škodo, oziroma bi njihovo početje lahko primerjali z ekonomsko katastrofo. Morda pa lahko - ob pomoči nedavno sprejetih ukrepov obvezne hrambe prometnih podatkov - kmalu pričakujemo pravičen razplet zgodbe...