Nove napovedi iz AMDja

lukanium

27. jul 2007 ob 18:46:33

V zadnjem času smo lahko priča pravemu bombardiranju z obljubami in napovedmi AMDja, ki se bo očitno nadaljevalo z vso srditostjo. Čeprav se je Radeon HD 2000 serija grafičnih kartic komajda znašla na policah trgovin, so AMDjevci na nedavni tiskovni konferenci poudarili, da se znotraj podružnice ATI povsem osredotočajo na splavitev "DirectX10+" grafičnih kartic v letu 2008, prav tako pa bi naj v naslednjem letu okusili sadove izboljševanja multi-GPU tehnologije. Po besedah podpredsednika ATIja bi naj v letu 2008 zagotovo uzrli tudi prve štirijedrne procesorje, izdelane v 45 nm proizvodnem procesu, ter nov vezni nabor za entuziaste.

O napovedani novi seriji grafičnih kartic ( R700), ki bodo podpirale prihodnje različice Microsoftove grafične knjižnice, je trenutno na razpolago zelo skopa količina informacij. Poleg "DX10+" podpore bomo na seznamu specifikacij lahko našli naslednje alineje: PCI Express 2.0 vmesnik, ATI Avivo HD video pogon, podpora CrossFire multi-GPU tehnologiji in opremljenost z DisplayPort priključkom. Glede slednjega so bili na AMDjevi predstavitvi še posebej konkretni, saj so napovedali, da bodo FireGL, torej profesionalne različice R700, zagotovo opremljene z DiplayPort izhodom. Seveda lahko povsem upravičeno pričakujemo, da se bodo DP izhodi nekoliko pozneje znašli tudi na "običajnih" različicah R700 kartic. Če se bodo AMDjeve obljube uresničile, bo izdaja kartic z DP izhodom prikladno sovpadala s strani Della in Samsunga napovedanimi zasloni z DP vmesnikom.

Na omenjeni AMDjevi predstavitvi so napovedali še bolj oddaljene proizvode, in sicer osemjedrne Opterone tretje generacije (s kodnim imenom Sandtiger), ki bodo izdelani v 45 nm proizvodnem procesu, bodo podpirali DD3 pomnilnik, z njimi pa bi se naj tudi prvič pojavil lansko leto ratificiran HyperTransport 3.0 in nova AMDjeva tehnologija G3MX, vsled katere bomo lahko v strežniške sisteme z Opteroni vgradili 16 namesto 8 pomnilniških modulov. "Sandtiger Opteron" bo vseboval osem Bulldozer procesorskih jeder. Barcelona in Shanghai procesorji so, sicer temeljita, a še vedno zgolj nadgradnja arhitekture K8, Bulldozer jedra pa bi naj zares temeljila na povsem drugačni mikro-arhitekturi. Mimogrede, Bulldozer je rezultat AMDjevega M-SPACE modularnega pristopa.

Pred nekaj dnevi so na kritike o težavah z Barcelona procesorji (predvsem glede nizkih delovnih frekvenc) pri AMDju odgovorili z demostracijo sistema, v katerem se je potil zračno hlajen štirijedrni Phenom pri 3 GHz, pod njim pa se je nahajala naveza treh Radeonov HD 2900 XT, pri čemer sta dva izrisovala kavbojce iz igre Call of Juarez (DX 10), tretji pa je skrbel za fiziko. Po pričevanju očividcev je igra tekla izredno gladko, vendar je to tudi vse, kar lahko izvemo o moči predstavljenega sistema, saj AMD ni ponudil nobenih benchmark rezultatov. Jih pa vsaj niso simulirali ;).