Novice iz AMDjevih logov

lukanium

24. jul 2007 ob 11:21:11

Pri X-bit labs so v nedavnem pogovoru s predstavnikom AMDja dobili potrditev predhodnih govoric, da bodo procesorji Phenom, osnovani na novi mikro-arhitekturi, na voljo v večjih količinah komaj v začetku leta 2008. Ne samo, da v zadnjem četrtletju 2007 ne bomo ugledali zvrhanih trgovskih polic s Phenomi, temveč bo AMD splavil le 4 (na Barceloni osnovane) modele: štirijedrni Phenom FX (natančne specifikacije niso znane, a bo verjetno nosil oznako FX-80), dva štirijedrna Phenom X4 procesorja in en dvojedrni Phenom X2.

Glede na precejšnje zamude pri splavitvi Phenom procesorjev in razcvetu Core procesorjev iz modrega tabora bodo pri AMDju očitno skušali ublažiti boleče rane z izdajo še enega Athlona X2, poslednjega procesorja, izdelanega na osnovi postarane arhitekture K8. Jedri Athlona X2 6400+ bosta delovali pri 3,2 GHz, vsako bo imelo na razpolago 1 MB L2 predpomnilnika, pri čemer bo čip seveda kompatibilen z AM2 matičnimi ploščami. Podatkov o energetskih potrebah ni, vendar lahko upravičeno pričakujemo TDP okoli 125 W, saj je procesor, ki predstavlja labodji spev Athlonov, še vedno izdelan v 90 nm proizvodnem procesu. Po poročanju na TechConnect bodo trgovci morali za Athlona 6400+ odšteti 224 $, seveda za naročila 1000 ali več procesorjev.

V pogovoru s predsednikom AMDja Dirkom Meyerjem so pri X-bit labs tudi izvedeli, da so v Fab36 pred kratkim zaključili s prehodom na 65 nm proizvodni proces in da bodo odslej vso svojo pozornost preusmerili na prehod na 45 nm proizvodni proces. Meyer je poudaril, da so zelo zadovoljni donosom novega proizvodnega procesa, tako za procesorje na K8 kot tudi na K10 arhitekturi. Glede proizvodnje slednjih je dodal, da štirijedrni, na K10 osnovani Opteroni potrebujejo še eno revizijo, da bodo v prihodnosti omogočali hitrejše povečevanje delovne frekvence. "Barcelona procesorji" so po njegovem mnenju (seveda) izvrstni izdelek, vendar bi naj zaradi njihove kompleksnosti potrebovali nekoliko več časa za doseganje zastavljenih ciljev.