Hrvaška naključnost zastonj

McHusch

19. jul 2007 ob 11:52:37

Čeprav se zdi vpraševanje po naključnosti (angleško random) nepoučenemu opazovalcu rahlo prismojeno, pa so se okrog tega pojma bíle že hude bitke. Namreč, ali obstaja tako imenovani true random ali ne? Na tem mestu podajam zgolj dve izmed več zelo zanimivih debat na našem forumu:

Poznano je dejstvo, da računalniški program, ki teče na običajnem PC-ju, ne zmore zgenerirati popolnoma naključnega števila (true random). Da se vam pasjansa ne bi postavila vsakokrat enako, si programerji pomagajo z opazovanjem ali detekcijo mnogo nepovezanih dogodkov, za katere je majhna verjetnost, da se bodo ponovili. Tako vaš mlinček preveri odzivni čas (ping) do neke prednastavljene internetne strani, pogleda na katerem pikslu imate miško, koliko kaže ura, kakšen je dostopni čas do datotek na disku in tako naprej. Na tak način dobimo število, ki ga nikakor ne moremo vnaprej predvideti, ker nimamo dovolj podatkov -- čeprav v teoriji bi to šlo. Obstajajo algoritmi, ki iz kratkega vhodnega podatka generirajo dolgo zaporedje številk, ki izgledajo, kakor da so naključne, če algoritma ne poznamo -- to vse je psevdo-random.

Kako torej do naključnosti za naprimer znanstvene raziskave, kjer takšnile približki zavoljo gole statistike niso primerni? Beremo lahko, da nam rešitev ponujajo naši južni sosedje. Znanstveniki z Instituta Ruđer Bošković na spletu brezplačno omogočajo znanstveni srenji dostop do popolnoma naključnih števil. Quantum Random Bit Generator Service ali QRBGS pokriva cel spekter aplikacij, med njimi znanstvene simulacije, kriptografsko zaščito podatkov, varnostne aplikacije, virtualno zabavo in random.

Del tega sistema je tudi Quantum Random Bit Generator, ki, kot rečeno, dobavlja random. Za delovanje izkorišča kvantni proces emisije fotonov v polprevodnikih in njihovo detekcijo. Zaznavanje fotonov poteka naključno, eden po eden, časovni presledki pa generirajo naključne cifre. Več o napravi, ki jo uporabljajo, si lahko preberete na njihovih straneh.