Pozdravljeni, sem avto pred vami!

alfabeta

15. jun 2007 ob 08:34:36

Raziskovalci na ameriški univerzi UCLA so predstavili mobilno brezžično omrežje, ki bi ga sestavljala in uporabljala osebna in tovorna vozila. Takšno "vozeče" omrežje naj bi omogočilo prenos različnih vsebin med udeleženci v prometu, hkrati pa bi predstavljalo alternativno brezžično omrežje, ki bi bilo praktično tudi v primeru morebitnih naravnih nesreč, ki bi povzročile uničenje standardnih komunikacijskih posrednikov (antene, dostopne točke).

Sistem naj bi uporabljal vgrajeni računalnik v vozilu, GPS, nizkocenovne senzorje, namensko programsko opremo ter obstoječe frekvence za prenos brezžičnih signalov. Vozila naj bi se med seboj ali pa z infrastrukturnimi objekti ob cestah sporazumevala prek protokola za hiter prenos podatkov, doseg signala pa naj bi bil do enega kilometra. Tehnologja za prenos podatkov prek takšnega premičnega omrežja je dokaj zahtevna, saj se mora vsako vozlišče (v tem primeru vozilo) ves čas aktivno prilagajati spremembam, ki so posledica spreminjajoče razdalje, iskati morebitne prednostne prejemnike pomembnih informacij (reševalci, policija, ...) in podobno.

Ali je omenjeno tehnologijo pričakovati v bližnji prihodnosti, je trenutno še malce prekmalu ugibati. Jasno pa je, da se bomo ob izjemno hitrem razvoju komunikacijskih sistemov, kakršnemu smo priča v zadnjih letih, v prihodnosti resnično težko izognili temu, da bo vedno več naprav uporabljalo takšno ali drugačno interakcijo z uporabniki in tudi med seboj. In če se bosta že kmalu med seboj "pogovarjala" naš hladilnik in naša najljubša trgovina, zakaj ne bi med seboj komunicirala tudi vozila...


Več o tem na:
UCLA News
News in Science