Resne težave na Mednarodni vesoljski postaji

Mavrik

15. jun 2007 ob 08:41:17

Pri MSNBC poročajo, da so na Mednarodni vesoljski postaji doživeli kritično odpoved sistemov. Vseh šest nadzornih računalnikov v ruskem delu postaje je namreč nehalo delovati.

V Nemčiji izdelani računalniki so odpovedali v sredo in več poskusov ponovnega zagona je bilo neuspešnih. Do četrtka zjutraj so vzpostavili nekaj osnovih funkcij, a računalniki so spet odpovedali po vsega sedmih minutah. To je najresnejša odpoved opreme na postaji po letu 2001, ko bi odpoved računalnikov v ameriškem delu postaje skoraj prinesla prezgodnji konec njenega delovanja.

Okvarjeni računalniki ponavadi delajo v parih, kjer je eden specializiran za splošno kontrolo, drugi pa skrbi za navigacijo, vodenje in ostale nadzorne funkcije. Potrojitev tako zagotavlja redundanco, saj ga, ko pride pri enem paru do napake, druga dva preglasujeta. Ob odpovedi zadnjega para, se vsi trije resetirajo in nadaljujejo z delovanjem. To se je dogajalo dokaj redno in vedno do zdaj je bil ponovni zagon uspešen, tokrat pa se računalniki niso ponovno zbudili in inženirjem se še vedno ne sanja, kaj je razlog za odpoved.

Brez teh računalnikov se ne da vklopiti pogonskih motorjev za obračanje postaje. Prav tako v ruskem segmentu ne deluje več kritično pomembnih podsistemov. Do sedaj so s posegi uspeli usposobiti vsaj naprave za ustvarjanje kisika, vzdrževanje vlažnosti ter odstranjevanje ogljikovega dioksida v ozračju. Trenutno ni nič kaj vzpodbudno dejstvo, da dokler ti sistemi ne bodo popravljeni, na postaji ne bosta mogla pristati ne Shuttle, ne pošiljka zalog.

V najslabšem primeru bodo morali postajo evakuirati s pomočjo Sojuza, a tudi to ne bo mogoče, če se bo postaja prehitro vrtela. Vodilni zatrjujejo, da je za načrtovanje takih akcij prezgodaj in da bodo prej ali slej našli boljšo rešitev. Več o tem