Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

opeter

2. jun 2007 ob 20:11:52

Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati. Vse kar je želel preizkusiti, je bila odzivnost pri vsakdanjih opravilih, predvsem s pomočjo programov Microsoft Word in Excel (seveda je vsak računalnik dobil svojo verzijo). Rezultati bodo za večino bralcev najbrž resnično osupljivi. Nočem vam pokvariti presenečenja, zato kar lepo preberite celoten članek na spodnji povezavi. Izvorni članek.

Postavlja se vprašanje, ali se računalništvo razvija v pravo smer? Kaj sploh pridobimo z vedno hitrejšo strojno opremo in vse počasnejšo in okorno programsko?