Seagate Savvio 15k

Jackal

20. jan 2007 ob 22:47:15

Seagate, eno od vodilnih podjetij na področju izdelave trdih diskov, je v preteklem tednu napovedalo novega člana v svoji družini diskov, Savvio.

Ti trdi diski so v prvi vrsti namenjeni strežnikom, nov član družine z imenom Savvio 15k, pa postreže na vseh področjih z zelo impresivnimi podatki, vključno s tem da je narejen v velikosti 2,5 palca. Gre namreč za doslej najhitrejši trdi disk. Hitrost vrtenja plošč znaša 15.000 vrtljajev v minuti, dostopni čas pa znaša vsega 2,9 milisekunde. Po primerjavi naj bi bil do 10% hitrejši od 3,5" diskov s 15.000 vrtljaji in kar 35% hitrejši od diskov z 10.000 vrtljaji v minuti.

Zmanjšanje fizične velikosti diska se predvsem pozna na zmanjšanju porabe električne energije in višji hitrosti. Lažje plošče in ročice za premikanje glav pomenijo namreč manj mase, ki jo je treba premikati pri delovanju diska. Po podatkih iz podjetja Seagate ima disk najboljše razmerje med zmogljivostjo in porabo električne energije.

Žal disk v osnovi ni namenjen prenosnim računalnikom, ampak strežniškim rezinam, kjer so v zadnjem času zaradi prostorske stiske, lažjega hlajenja in manjše porabe energije, vedno bolj popularni diski velikosti 2,5", namesto klasičnih 3,5".

Diski bodo na voljo s kapaciteto 36GB in 72GB, pričakovana cena za večjo različico pa je okoli 500 dolarjev.

Uporabo diskov Savvio 15k so v svojih strežnikih že napovedali HP, IBM in Sun Microsystems