Skavti iz L.A. si bodo lahko pripeli značko, ki dokazuje, da so osveščeni o avtorskih pravicah (MPAA)

kuglvinkl

21. okt 2006 ob 20:48:49

Verjetno večina naših bralcev pozna skavte, ki se jih običajno povezuje predvsem s pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim. Veliki umi pri MPAA so od nekdaj mnenja, da potrebujejo pomoč pri zatiranju najhujšega zla v naši družbi: nelegalnega reproduciranja in distribuiranja avtorsko varovanih vsebin. Kako jim pri tem lahko pomagajo skavti?

Potem, ko se bodo seznanili s propagandnim (izobraževalnim?) materialom MPAA, si bodo lahko pripeli značko, iz katere je razvidno, da spoštujejo avtorske pravice. Besedilo značke, Spoštuj avtorske pravice, poziva tudi druge naj sledjo zgledu. Someščani bodo tako že na daleč lahko videli, kdo pozna, ceni in spoštuje avtorske pravice (korporacij).

Skavti se bodo na izobraževanju poučili tudi o pojmu peer-to-peer omrežij. Ta se lahko uporabljajo za legalen prenos vsebin, lahko pa tudi za nelegalno vleko. Kaj lahko skavt ob tem spoznanju stori? Požene lahko programček Parent File Scan, ki mu bo povedal, katere aplikacije za izmenjavo vsebin so nameščene na računalniku.

Pri tem tečaju po poročanju na Ars Technica ni govora o npr. časovnih, kaj šele o vsebinskih omejitvah (fair use npr.) avtorskih pravic.

Če se kaj takega pripravlja pri nas, še ni znano. Glede na to, da mora biti svet uravnotežen in ob dejstvu, kljub drugačnim zagotovilom, ta ni črno-bel, si bom sam pripel tole značko:

Po mojem skromnem mnenju skavtom bolj pristojijo značke z belo podlago in rdečim križem na njej.