Švicarske oblasti razmišljajo o uporabi trojancev za prisluškovanje VoIP

Matej Kovačič

19. okt 2006 ob 09:22:51

Kot poroča PC Pro, švicarske oblasti razmišljajo o uporabi trojanskih konjev za prisluškovanje VoIP telefonskim klicem.

Problem VoIP klicev je namreč v tem, da so kriptirani, kar pomeni, da je pri razmeroma kratkih (nekajminutnih) pogovorih nemogoče izvesti uspešno kriptoanalizo. Dodaten problem predstavlja dejstvo, da se ponudniki VoIP storitev pogosto nahajajo v tretjih državah in oblasti od njih ne morejo zahtevati namestitev prisluškovalnih naprav.

Švicarske oblasti so zato podjetje ERA IT najele za razvoj trojanskega konja, ki bo omogočal prisluškovanje neposredno mikrofonu prilkjučenem na računalnik. S tem pa ne bo omogočeno samo prisluškovanje telefonskim pogovorom, pač pa tudi pogovorom v prostoru (kadar bo okuženi računalnik seveda prižgan). Podjetje zatrjuje, da bo omenjeni trojanski konj sposoben zaobiti požarne zidove in se skriti pred protivirusnimi programi. Protivirusna podjetja, npr. F-Secure, pa že zatrjujejo, da bodo - v kolikor bodo ta virus zaznali - v svoje produkte tudi dodali ustrezno zaščito.

Glede namestitve imajo švicarske oblasti dve strategiji: ali bodo poiskušali trojanskega konja s tajnim vstopom v prostore osumljenca namestiti sami, ali pa bodo od ponudnika dostopa do interneta zahtevali, da ga skuša namestiti preko omrežja.

In rešitev? Uporaba šifriranih diskov, kar onemogoča nepooblaščeno nalaganje programske opreme in dobro nastavljenega požarnega zidu, kar onemogoča nepooblaščene dostope iz omrežja.