Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Matej Kovačič

18. okt 2006 ob 22:18:43

Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o nakupu naprav in odgovornost za njihovo varnostno preverjanje povsem v rokah občinskih volilnih komisij, ki pa skoraj zagotovo nimajo ustreznih znanj za tovrstne naloge.

Po poročanju DELA menda v občinah, ki so tovrstne naprave kupile, sploh niso pripravili nikakršnih varnostnih politik, ki bi preprečevale morebitne zlorabe. Poročajo celo, da glasovalnih naprav pred uporabo sploh niso temeljito preiskusili.

Dodaten problem je seveda dejstvo, da so naprave <i>zaprtokodne</i>, saj proizvajalec ne želi povedati na kakšen način je zagotovljena varnost (trdijo le, da je za varnost poskrbljeno). S tem pa je delovanje teh volilnih naprav tudi netransparentno, kar zaupanju v poštenost e-volitev gotovo ne koristi.

Takšen odnos do varnosti elektronskih volitev s strani države je žal povsem neodgovoren, saj je znano, da je s pomočjo nekaterih elektronskih volilnih naprav mogoče ponarejati volitve.

Kako konkretno tako ponarejanje volilnih rezultatov izgleda v praksi so prikazali na univerzi Princeton. Na njihovi spletni strani se nahaja celo poseben demonstracijski videoposnetek, ki prikazuje ponarejanje volitev s pomočjo virusa, ki ga je na volilno napravo podjetja Diebold mogoče nepooblaščeno namestiti v slabi minuti.

Bo naš naslednji župan heker?