Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Matej Kovačič

7. okt 2006 ob 14:35:08

Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si jih lasti veliko posameznikov. Na primer Robert Johnson - pri CBS so govorili z dvanajstimi Roberti Johnsoni in ugotovili, da so ob poletih skoraj vedno pridržani in izpostavljeni detajlnemu pregledu - pa čeprav niso teroristi. Za vsak slučaj pač. Preventivno. In tako včasih koga tudi po pomoti aretirajo in pošljejo v Sirijo, kjer ga mučijo. In to le zato, ker se kakšnemu uradniku na podlagi napačnega podatka zazdi, da je imel nedolžni državljan kaj skrivati. (Verjetno kaj slabega, kajne?)

Da pa v ZDA vseeno ne bi ujeli preveč "nedolžnih" teroristov, pa na seznamu manjkajo nekateri najbolj nevarni teroristi in osumljenci. Njihov primankljaj pa verjetno ne bo težko nadoknaditi. Tako bodo potniki na lastno pest lovili nedolžne državljane in jih spreminjali v "teroriste", za vsak slučaj pa bodo onemogočili vkrcanje na letala tudi "teroristom", ki govorijo v neznanih jezikih.

In potem bomo srečno živeli do konca svojih dni...