Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Stepni Volk

25. avg 2006 ob 00:05:34

Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki nimajo tovrstnih problemov z baterijami.

Sony predvideva, da so v proizvodnem postopku v celice baterij zašli metalni delce, ki lahko povzročijo to, kar smo nekajkrat videli. Seveda je japonski minister opozoril tudi druge domače proizvajalce baterij, kot sta Panasonic in Sanyo, da naj preverijo svoje modele.