Slovenec med 50 najvplivnejšimi Zemljani

metalc

12. jul 2006 ob 21:31:50

Revija Business 2.0, ki jo izdaja CNN, je v julijski številki objavila seznam 50 najvplivnejših ljudi, ki s svojimi dosežki vplivajo na poslovni svet. Na seznamu lahko ugledamo kar nekaj naših starih znancev, npr. Billa Gatesa (na 21. mestu, kjer je pristal zaradi svojih dobrodelnih prizadevanj), Steva Jobsa (5), Larryja Paga in Sergeya Brina (2), Jeffa Bezosa (42) in celo Oprah Winfrey (38).

Še posebej pa je za kraje južno od Alp zanimiv pogled na 41. mesto, kamor so skupaj s kolegom Stephenom Maurerjem uvrstili Slovenca Andreja Šalija. Omenjeni bioinformatik, ki sicer službuje kot profesor na Kalifornijski univerzi v San Franciscu, je namreč pobudnik gibanja, ki se zavzema za "odprtokodni" pristop k farmaciji. Rezultati farmacevtskih raziskav znanstvenikov, ki so pristopili k tej pobudi, naj bi bili javno dostopni in ne bi bili zaščiteni s patenti ali podobnimi mehanizmi. Idejo, ki naj bi pocenila zdravila, pohitrila razvoj in verjetno tudi zmanjšala davek v "porabi" laboratorijskih živali, so menda potihoma že pozdravili v nekaterih velikih farmacevtskih podjetjih.

Hkrati je Business 2.0 objavil tudi lestvico 10 najbolj precenjenih poslovnežev, ki se "šlepajo" le še na račun stare slave. Med tistimi, ki jih najbrž pozna sleherni bralec Slo-techa, so tudi Steve Ballmer (1), Linus Torvalds (9), urednik Slashdota Rob Malda (6) in vodja Sonyevega računalniškega oddelka Ken Kutaragi.