Svetovalec FBI ukradel seznam vseh FBI-jevih gesel

Matej Kovačič

8. jul 2006 ob 12:02:47

Seattle Times poroča, da je vladni svetovalec Joseph Thomas Colon, ki je za razvijal nov računalniški sistem za FBI, ukradel in z orodji, ki jih je dobil na internetu razbil bazo podatkov z gesli 38.000 zaposlenih v FBI, vključno z geslom direktorja. S tem je pridobil dostop do vseh podatkov, vključno z dostopom do baze podatkov o zaščitenih pričah.

Razlog za vdor? Omenjeni svetovalec je želel usposobiti nov računalniški sistem Trilogy, pri tem pa je bil soočen z nenehnimi "birokratskimi ovirami". FBI je namreč od njega zahteval, da za vsak kos strojne opreme, ki je vključena v sistem pridobi pisno dovoljenje. Colon se brani, da se je s krajo gesel želel le izogniti birokratskim oviram in pospešiti delo na projektu ter dodaja, da so agentje FBI v Springfieldu njegova dejanja odobravali.

Nekoliko manj razumevanja za njegovo početje pa je pokazalo vodstvo, saj je s svojimi dejanji ogrozil varnost celotnega sistema. Doleti ga lahko do 18-mesečna zaporna kazen, prav tako pa je že izgubil službo in varnostno potrdilo,kar pomeni, da se nikoli več ne bo mogel zaposliti na projektu, ki zahteva delo z občutljivimi podatki.

Se splača?