Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

Matej Kovačič

5. jul 2006 ob 13:15:12

The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih protokolih operacijskega sistema Windows, kar bi konkurenčnim izdelkom omogočilo povezovanje z Windows operacijskimi sistemi.

Uradna odločitev Komisije bo predvidoma znana prihodnji teden.