NSA izvajala prisluškovanje Američanom že pred 11. septembrom?

Matej Kovačič

3. jul 2006 ob 16:13:14

Bloomberg poroča, da je ameriška NSA izvajala prisluškovanje lastnim državljanom (kar je po zakonu FISA prepovedano) že sedem mesecev pred 11. septembrom. To po mnenju odvetnika tožnikov Carla Mayerja dokazuje, da je bila tim. "vojna proti terorizmu" le priročen izgovor za nadzorovanje.

Projekt tajnega nadzorovanja državljanov ZDA se imenuje Pioneer Groundbreaker. V okviru projekta je NSA najprej zaprosila AT&T za pomoč pri izgradnji nadzornega centra, kasneje pa je NSA nadzorni center razvila sama. Nekateri domnevajo, da je projekt Pioneer Groundbreaker pričel nastajati junija 2000, ko se je NSA pričela potegovati za finančna sredstva za modernizacijo in izboljšanje svoje tehnološke infrastrukture. Želja po prenovi je bila posledica razpada informacijskega sistema NSA 24. januarja 2000, kar opisuje James Bamford v knjigi Body Of Secrets (strani 451 - 454).

Razkritje o tajnem nadzorovanju sedem mesecev pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001 je prišlo na dan kot posledica sodnega postopka strank ameriških telekomunikacijskih podjetij proti podjetjem, ki so "sodelovale" z NSA pri nezakonitem nadzoru njihovih telefonskih komunikacij (postopek se je začel na pobudo EFF).

Na dan prihaja čedalje več podatkov o nezakonitem nadzoru in spornem sodelovanju IT korporacij s tajnimi službami. Se nam obeta konkretna kongresna preiskava kot v primeru projekta Shamrock leta 1975?