Adobe in Microsoft ter PDF

3p

3. jun 2006 ob 15:22:44

Microsoft bo, kot kaže, iz Officea 2007 odstranil funkcijo, za pretvorbo dokumentov v PDF format zapisa. S tožbo mu je namreč začel groziti Adobe. Adobe je namreč zahteval, da Microsoft funkcijo shranjevanja v PDF zapis prodaja (kot dodatek) ali jo odstrani ali pa se pripravi na protimonopolno tožbo.

Microsoft, ki sicer odgovarja, da tokrat Adobe zahteva prepovedano dogovarjanje o ceni, se bo pred grožnjo očitno uklonil in funkcija bo na voljo kot brezplačni dodatek, ki ga bodo uporabniki lahko namestili preko Microsoftove spletne strani, ne bo pa del Officea 2007. Dodatno bo le kot dodatek na voljo tudi shranjevanje v Microsoftov lastni, PDF-ju sorodni zapis, XPS.

Tudi XPS namreč Adobe vidi kot grožnjo enemu svojih paradnih konjev in ga moti tudi podpora XPS v prihajajoči Visti. Tako bo Microsoft tudi v Visti proizvajalcem računalnikov omogočil odstranitev visokonivojske XPS funkcionalnosti. Pri vsem skupaj je zanimivo, da Adobea podobna funkcionalnost OpenOfficea, Starofficea, WordPerfect Officea in drugih ne moti.

Še izvorni novički z ZDNET-a: prva in druga.

Dogajanje bo nekaterim bralcem Slo-Techa gotovo všeč, druge bo razburila, ne glede na pro/kontra-Microsoftovsko držo pa bodo najbrž morali priznati, da se velika podjetja res trudijo, da bi storile vse za dobro uporabnikov računalnikov.