Apple do večjega deleža na računalniškem trgu?

Stepni Volk

3. jun 2006 ob 15:19:19

Apple Computers Inc. sicer šteje med 5 uspešnih proizvajalcev strojne opreme, toda njegov delež na računalniškem tržišču ne raste, temveč se celo malenkostno zmanjšuje. V osnovi so analitiki predvidevali porast Applovega deleža zaradi t.i. "halo efekta", ko nek popularen proizvod, v tem primeru serija iPod predvajalnikov, poveča zanimanje kupcev tudi za druge proizvode. To se za sedaj še ni zgodilo.

Prehod na Intelove procesorje ponekod ni bil najbolj uspešen v termičnem smislu. Preveč segrevajoči MacBooki Pro so pritegnili veliko medijske pozornosti. Med njimi se je našel celo model, ki je zagorel. Po drugi strani je tu Apple Boot Camp, ki omogoča namestitev XP-jev, kar bi moralo pomeniti tudi kakšen pristop vernikov iz PC tabora. Tu so še mamljivi, vedno ljubki različni dodatki, ki okoli Applov ponavadi kar mrgolijo. A ne pritegnejo različne modding obsedence, ter ljudi, ki naravnost morajo brkljati po napravah.

Morda je razlog v tem, da iPoda pač vsak vidi (kult belih slušalk), domačo "škatlo" pa le posamezniki. Če bomo vsi začeli živeti v steklenih kockah, se zna zgoditi, da si bi Apple takoj izboril višji tržni delež.