Samsungovi hibridni diski 2007.

McHusch

20. maj 2006 ob 16:06:15

Samsung Electronics je objavil, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo nove hibridne trde diske, ki bodo z vgrajenim predpomnilnikom NAND flash opazno hitrejši in baterijam v prenosnikih prijaznejši.

Microsoft in Samsung sta prvi tovrstni pogon premierno predstavila že na lanskem WinHEC-u. Hibrid ima vgrajenega 128 MB predpomnilnika, na katerega se zapisujejo vse spremembe podatkov pri delu z diskom. Pri običajnem delu se diskovne plošče večino časa ne vrtijo; zgolj vsakih petnajst do dvajset minut se zaženejo za nekaj sekund, da prepišejo vsebino predpomnilnika na trdi disk. S tem zmanjšajo hrup, gretje, porabo energijo in povečajo hitrost. Po Samsungovih navedbah tako podaljšajo avtonomijo pri delu s prenosnikom do deset odstotkov. Seveda vse skupaj ne pomaga nič, če ves čas intenzivno beremo z diska.

Tudi Intel predlaga podobno tehnologijo, ki se zaenkrat imenuje še Robson, le da je pri njih predpomnilnik vgrajen na matično ploščo, kar pomeni, da lahko na tak način uporabljamo tudi stare diske. Intel bo svojo rešitev poslal na trg v začetku prihodnjega leta, medtem ko prve Samsungove diske lahko pričakujemo že v tretjem četrtletju letos, masovno proizvodnjo pa spet šele leta 2007.