Robot, ki prijateljuje s ščurki

Stepni Volk

14. maj 2006 ob 18:26:52

Znanstveniki iz Belgije, Francije in Švice, so v projektu Leurre malega robotka opremili z vonjem ščurkov, da bi ga sprejeli medse. Dodali so mu še podobno vedenje, ki so ga pred tem temeljito preučili, kot na primer njihovo "zborovanje".

Samega infiltratorja so poimenovali Insbot, ki zna s pomočjo še treh tovarišev ostale ščurke nahujskati, da pridejo na plano, kar zna v prihodnosti ob poklic spraviti marsikaterega profesionalnega zatiralca insektov.

Shematika samega robotka je prosto dostopna, če imate željo zgraditi svojega in se vam zdi, da so vaši domači insekti preveč osamljeni. Zadevico poganjata dva PIC 20MHz procesorja in dva Swatch motorčka. Interakcijo z ostalimi ščurki si lahko ogledate na filmčku ali preberete polno novico, skupaj z nadaljnjimi načrti znanstvenikov, tudi o novi rasi inteligentnih živali.


Od nekdaj sem si želel, da bi se dalo z mravljami zmeniti, da ponoči pospravijo drobtine in ostalo... žal ima Pentagon in DARPA manj miroljubne načrte. Enako zaskrbljujoče je, da ščurki niso edini, ki imajo robote "radi" za prijatelje. Celo brez dodanih feromonov.