E3: Sony vs. Nintendo

Matek

9. maj 2006 ob 22:11:04

Verjetno veste, da se te dni v Los Angelesu odvija eden največjih svetovnih sejmov na temo zabavne elektronike - Electronic Entertainment Expo. Med mnogimi prezentacijami izdelkov in napovedmi za prihodnost sta bili največje pozornosti deležna Sony in Nintendo, ki sta obiskovalcem predstavljala svoji prihajajoči konzoli.


Sony je začel že včeraj in izdal nekatere novosti, ki jih lahko pričakujemo v PlayStationu 3, žal pa je konferenca veliko večino gledalcev razočarala. Predstavljena je bila kopica novih iger, vse novosti pa so bile zgolj kvantitativne. Povečala se je grafična in procesorska zmogljivost konzole, kar bo prineslo bolj prepričljivo grafiko, sistem pa bo tudi zmožen prikazovanja iger v HD ločljivosti. Ostalih bistvenih novosti žal ne bo, težave z boomerang kontrolerjem, ki bi naj sprva bil priložen novi konzoli, je Sony rešil precej klavrno. Zaradi pomanjkanja časa so obdržali staro obliko ploščka, ki je bila prvič predstavljena z izvirno Igralno Postajo, vanj so dodali senzor premikanja in ga malenkostno prenovili (olajšali, razžičili, itd.), odstraniti pa so morali vibracijske motorčke, ki so po njihovih besedah tako ali tako stvar preteklosti. Razočarajoča je tudi cena, že tako je bila postavljena dokaj visoko (500 zelencev oz. 500 evrov na naši strani Atlantika), po novem pa je znano celo, da bo za ta znesek na voljo zgolj osnovni paket, ki bo oropan večine novih zmožnosti (branje s flash kartic, Wi-Fi, HD ločljivost) in opremljen z manjšim diskom. So pa bili pri Sonyju vsaj bolj konkretni od konkurence, razen natančnih cen so izdali tudi datum izida, spalne vreče in gotovino pripravite 17. novembra letos, ko bo konzola prispela v trgovine.


Microsoft je Sonyjeve novosti nonšalantno zavrnil, po svoje imajo tudi prav, saj se kljub relativno veliki razliki v starosti njihov Xbox 360 lahko mnogih pogledih kosa s PlayStationom 3.

Na drugi strani je Nintendo na svoji tiskovni konferenci pustil dosti boljši vtis. Nadaljujejo svojo drzno zastavljeno (a tudi tvegano) vizijo prinašanja novosti v svet igranja, kar so nakazali že s kodnim imenom prihajajoče konzole - Revolution, potrdili pa s prvim izdelkom iz nove serije, prenosno konzolo Nintendo DS (ki se po besedah nintendovega govornika prodaja bolje od konkurenčnega PSPja). Kakorkoli, pred kratkim je bilo razkrito tržno ime Revolutiona, poimenovali so ga Wii, kar je mnoge presenetilo, še bolj presenetljiv pa je že pred časom predstavljeni kontroler. Nintendo ga opisuje kot revolucionarnega, predvsem zaradi njegove intuitivnosti, marsikdo pa je o njem precej skeptičen. Na E3 je bilo podanih še več informacij o novem ploščku (opremljen je z dvema senzorjema premikanja, vibracijskim modulom in zvočnikom), njegova uporaba je bila demonstrirana v nekaj igrah, jutri pa se bodo z njim na Nintendovi stojnici lahko pozabavali tudi obiskovalci. Ker je eno od načel revolucionarne vizije tudi približati videoigre širšemu krogu ljudi, bo Wii na voljo za (po besedah proizvajalca) ceno, nižjo od konkurence (Sonyja in Microsofta), natančnih številk pa žal niso podali, tako je bil prikrit tudi točen datum izida - publika se je morala zadovoljiti z zadnjo četrtino 2006.


Oba giganta sta predstavila še mnoge druge novosti na področju iger in strojne opreme, če vas zanimajo podrobnosti, preberite poročili včerajšnje in današnje konference, na voljo pa so vam tudi posnetki obeh dogodkov. Če boste v prihodnje spremljali dogajanje na Electronic Entertainment Expu, lahko precej informacij najdete tudi na uradni strani - E3 Insider.

Aduti so torej na mizi, Sony na eni strani stavi na preizkušeno formulo molzenja in bo svojo konzolo zgolj nabildal, medtem ko se je Nintendo odločil za popolnoma nov koncept, ki pa je gotovo vsaj toliko tvegan, kot je zanimiv. Kdo bo zmagal, bomo videli konec letošnje jeseni, vsekakor je Sony v prednosti glede na tržni položaj in krog privržencev. Sam menim, da je revolucija boljša od evolucije, v maturitetnem vzdušju, ki se me še drži od včerajšnjega eseja, me je imelo tudi, da bi prihajajoči konzoli umestil v določeno sociološko teorijo, pa sem se raje zadržal.