SketchUp zastonj! (potem, ko je proizvajalca, @last software, kupil Google)

kuglvinkl

28. apr 2006 ob 10:27:54

Prvič sem na sijajen in zelo enostaven (celo obskuren bi upal reči) 3D modelirnik SketchUp, naletel na nekem forumu, kjer so fantje z njegovo pomočjo načrtovali svoje <i>preoblikovalske</i> podvige. S tem so izkazali visoko stopnjo racionalnosti, saj je npr. dele stranice, ko so enkrat odstranjeni, zelo (če ne nemogoče) pritrditi nazaj. Še posebej se je orodje izkazalo za uporabno pri načrtovanju ohišij, ki so zgrajena čisto na novo. Seveda tudi v Sloveniji ne živimo ravno za zapečkom, kar je dokazal naš uporabnik Mirko5, ki je za usmerjevalnik izdelal lično ohišje Cubelink. Kot pravi avtor projekta: ";SketchUp sem uporabil predvsem zato, da sem našel najmanjše možne dimenzije, pri katerih je kocka še dovolj prostorna za vse potrebne komponente" Na spletu je namreč že precej zelo dobro izdelanih modelov PC komponent, ki jih lahko uporabimo v naših projektih. Tako lahko zelo hitro pridemo do želenih rezultatov.

SketchUp pa je seveda namenjen predvsem drugim področjem. Zelo ga bodo veseli arhitekti in "arhitekti". V kratkem času lahko izrišete svojo sobo (stanovanje, hišo, vrt…) in zelo enostavno premikate elemente po prostoru, tako kot želi vaša draga. Pred posegom pa ji lahko (na monitorju) dokažete, da je morda potrebno o kakšni njeni ideji znova premisliti.

Že pred Googlovim nakupom pa je bilo mogoče narisane objekte povezati z Google Earth. Vašo hišo ste z lahkoto nalepili na fotografirano podlago.

Zakaj to dolgovezenje? Google je nedavno kupil podjetje @Last software, ki izdeluje SketchUp. Rezultat? Ne prav dosti oskubljena različica je brezplačno na voljo za prenos! Če smo si uporabniki pred tem delali zasebne zbirke modelov, bo tudi to sedaj odveč, saj Google nudi še 3D skladišče ( 3d Warehouse) narisanih objektov uporabnikov.

Virtualni svet ni bil še nikoli tako dostopen.