Monolith - novo piratsko orodje?

Matej Kovačič

17. apr 2006 ob 11:17:13

Kot vemo, je distribucija avtorskopravno zaščitenih datotek prepovedana. Zato je Jason Rohrer prišel na idejo, da bi to preproved zaobšel, in sicer tako, da ne bi distribuiral avtorsko zaščitenih datotek, hkrati pa bi jih distribuiral.

Se sliši zapleteno? Rešitev je tehnično povsem preprosta. Izdelal je namreč program Monolith, ki je v osnovi šifrirni program, ki za šifriranje uporablja algoritem XOR.

Program vzame dve datoteki in med njima izvede operacijo XOR. Rezultat je tretja datoteka, ki jo program imenuje "datoteka Mono". Če sedaj vzamemo prvo datoteko in datoteko Mono ter med njima izvedemo operacijo XOR, bomo dobili drugo datoteko. Če pa vzamemo drugo datoteko in datoteko Mono, bomo dobili prvo datoteko.

Ideja avtorja je, da vzamemo avtorsko nezaščiteno datoteko, npr. kakšno ISO-sliko Linuxovega CD-ja ter avtorsko zaščiteno datoteko in iz njiju naredimo Mono datoteko. Nato distribuiramo uporabljeno ISO-sliko ter datoteko Mono. S tem naj ne bi kršili nobenega zakona. Kaj pa posamezniki doma naredijo z obena datotekama, je pa njihova stvar. Vsaj tako razmišlja avtor programa Monolith.

Problem je seveda v tem, da tako razmišljanje na sodišču zelo verjetno ne bi zdržalo. Vsaj od odločitve v primeru MGM v. Grokster.

Vseeno zanimiv poskus ("nice try") ...