Pasivno hlajen GeForce 7600 GT

kuglvinkl

1. apr 2006 ob 20:03:43

Uporabniki vse bolj cenijo tišino svojih mlinčkov. Zato ne preseneča, da proizvajalci za svoje produkte izumljajo različne rešitve, ki pripomorejo k čim manjšemu hrupu.

GeForce 7600 GT, pravi naslednik legendarnega modela 6600 GT, bo v eni izmed verzij opremljen z velikimi hladilnimi rebri, ki naj bo po zagotovilih proizvajalca (Gigabyte) učinkovito odvajala oddano toploto. Takti jedra in pomnilnika ne bodo spremenjeni oziroma nižji, torej GPU ostane pri 560 MHz, RAM pa pri 1.4 GHz.

Ker se tišina danes (drago) plača, je cena postavljena nekoliko višje, na 237 dolarjev. Ali se to izplača, ali pa poseči po cenejši verziji, opremljeni z referenčnim hladilnikom in ga nadomestiti z npr. Zalmanovo rešitvijo VF-900, ki je sicer (zelo učinkovito) tiho aktivno hlajenje, pa ostane prepuščeno uporabnikom. Poleg tega mora kartica še dokazati, da je sposobna daljše polne obremenitve, brez da bi v ohišju vlekel lahen vetrc (airflow>).

Gigabyte bo v pasivni izvedbi ponudil tudi cenejšo izvedenko, 7600 GS. To težko označimo za dosežek posebne vrste, glede na to, da je že referenčna kartica hlajena pasivno.