Nova anketa: količina delovnega pomnilnika (RAM-a) v vašem primarnem računalniku

kuglvinkl

1. apr 2006 ob 14:57:19

V prejšnji anketi smo vas spraševali po znamki in vrsti procesorja v vašem računalniku. Med vsemi računalniki (2072) jih je kar 1453 zgrajenih okrog AMD-jevega procesorja, kar predstavlja 70% vseh glasov. Intelu preostane slabih 30% (563), nekaj glasov mu namreč odžrejo »eksotični« procesorji, domnevam predvsem PowerPC-ji, ki jih zaenkrat še vedno najdemo tudi v novih Applih.

Koliko je skupno 64-bitnih procesorjev? 34% ali 723. Med njimi nepresenetljivo močno vodi AMD, s 653 procesorji (90%), 64-bitnih Intelovih procesorjev je 70 (10%).

Takšna razmerja se bodo korenito spremenila. 32-bitniki se počasi, a vztrajno poslavljajo. Leto 2007 bo po napovedih leto več jedrnih procesorjev. Predvsem Intel želi s cenovno dostopnimi dvojedrnimi procesorji kupce prepričati v njihov nakup. Pravih aplikacij (razen nekaterih iger, denimo Quake4), ki bi izkoristile dve jedri, zaenkrat še ni, zato je smiselnost nakupa za povprečnega uporabnika, ki potrebuje pisarniški paket in informacije iz medmrežja, vprašljiv.

Tudi AMD-jev visok skupni delež se utegne spremeniti, če ne bo mogel s platformo AM2 odgovoriti na obetajoče Conroe procesorje.

V novi anketi vas sprašujemo po količini delovnega pomnilnika (RAM-a) v vašem primarnem računalniku.