Google se je odločil za AMD

jype

4. mar 2006 ob 15:29:50

Ars Technica poroča o Googlovi odločitvi, da bo v svoje nove strežnike namestil AMD-jeve procesorje Opteron. Razlogi za odločitev tičijo v varčnejši uporabi električne energije, ki za Googlov več kot 200.000 strežnikov obsegajoč strežniški park predstavlja strošek, ki postaja primerljiv s ceno samih strežnikov.

Tržna razpoka na trgu strežniških procesorjev in x86 procesorjev v splošnem se tako manjša, predvsem po zaslugi AMD-jevih rešitev, ki na mnogo nivojih prednjačijo pred rešitvami, ki jih ponuja Intel. Tako je Ars Technica že poročala o AMD-jevem preboju 20% tržnega deleža, Intel pa že napoveduje, da bodo njegovi prihodki v prvi četrtini 2006 manjši od predvidenih.

K sreči se Intel ne da kar tako, zato se bo potrudil prehiteti AMD z novimi procesorji Conroe, ki bodo na voljo v drugi polovici leta 2006.

Če konkurenca pomeni, da si bomo naslednje leto že lahko privoščili prenosnike s štirijedrnimi procesorji - a ne bi bilo krasno, če bi lahko tako preprosto zamenjali tudi programsko opremo? Kaj bi rekli uporabniki, če ob zamenjavi procesorja ne bi mogli dostopati do svojih podatkov, tako kot se to zgodi ob zamenjavi nekaterih programov? Mogoče je pa že prišel čas za standardizacijo vmesnikov in zapisov tudi pri programski opremi.