Intel predstavil štirijedrni procesor

sid911

13. feb 2006 ob 17:53:21

Komaj se je polegel prah okrog dvojedrnih procesorjev, je Intel prejšnji teden na International Solid-State Circuits Conferenc (ISSCC) predstavil štirijedrnega Xeona, izdelanega v 65 nanometrski tehnologiji. Procesor, s kodnim imenom Clovertown, bo kupcem na voljo najverjetneje na začetku leta 2007. Po Intelovih podatkih naj bi arhitektura tega procesorja omogočala izdelavo kar 32 jedrnega procesorja. Na enaki arhitekturi bodo bazirani tudi prihajajoči dvojedrniki, Merom za prenosnike in Conroe za namizne računalnike, ki bodo predstavljeni proti koncu letošnjega leta.

Predstavljeni štirijedrnik bo namenjen vgradnji v dvoprocesorske strežnike, kar je po zmogljivostih primerljivo z današnjimi osemprocesorskimi strežniki. Za strežnike s štirimi ali več procesorji pri Intelu razvijajo Clovertown-u podoben procesor s kodnim imenom Tigerton.

Uslužbenec Intela, Justin Rattner, je dejal, da do konca tega desetletja lahko pričakujemo že desetjedrne procesorje, v desetih letih pa bo razvoj šel tako daleč, da bodo procesorji imeli več sto jeder.

Izvorna novica na News.com: klik!